Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közömbösítős számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
537
9*10^23 db hidrogénmolekula és 3*10^23 db nitrogénmolekula maradék nélkül egyesül. Az így kell hígítani nyert ammóniát 0,4 kg vízben feloldjuk. Hány g 5 tömegszázalékos sósavval lehet az oldatot közömbösíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`N_2` + 3 `H_2` = 2 `NH_3`

`3*10^(23)` db ; `9*10^(23)` db ; `6*10^(23)` db ammónia keletkezik (ami 1 mol).

`NH_3` + `HCl` = `NH_4Cl`

1 mol ammóniát 1 mol HCl semlegesít. (aminek a tömege 36,5 g)

A sósavoldat:

100 g-jában van 5 g HCl?

Mennyi oldatban van 36,5 g HCl?

m=`36.5/5*100` = `ul("730 g")` sósavoldat szükséges a közömbösítéshez.
Módosítva: 3 éve
1

*Az így nyert ammóniát

Bocsánat:)
1