Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
537
Egy 10 cm élű kockából a lehető legnagyobb szabályos hatszög alapú hasábot faragjuk ki. Hány % lesz a veszteség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem fontos, hogy hány cm élű a kocka, ha a %-os veszteség a kérdés, hiszen 10 cm-nél ugyanannyi % lesz, mint más hossznál.

Az a élű kocka térfogata `V_k=a^3`

A kocka alapjára rajzolható legnagyobb szabályos hatszög alapélének hossza `a/2` , területe: `T_h` = `6*(a/2)^2*root()(3)/4` = `a^2*3/8*root()(3)`

A hasáb térfogata: `V_h` = `a^3*3/8*root()(3)`

A veszteség (százalékosan):

`x=100*(V_k-V_h)/V_k` = `100*(cancel(a^3)*(1-3/8*root()(3)))/cancel(a^3)` = `100*(1-3/8*root()(3))` `approx` `ul("35,05 %")`.
0