Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek, légyszi!!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
379
Magnézium-kloridból 20°C-on 150g telített oldatot készítünk, majd 100°C-ra melegítjük.
Hány g sót adjunk az oldathoz, hogy a 100°C-os oldat telítetté váljon?
(100g víz 20°C-on 54,5g, míg 100°C-on 73g magnézium-kloridot old.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Rakj még ki magadnak vagy 20 feladatot kazah 5 profillal ugyan azt :D
-2


20 °C-on:

100+54,5 g oldatban van 54,5 g `MgCl_2`

150 g oldatban `150/(100+54.5)*54.5` = 52,91 g `MgCl_2`

Felmelegítjük 100 °C-ra. Adunk hozzá sót (x g-ot); az oldat tömege és az oldott anyag tömege is nőni fog.

150+x g oldatban van 52,91+x g `MgCl_2` ; ugyanakkor az oldhatóság alapján

100+73 g oldatban van 73 g `MgCl_2`

Felírjuk az aránypárt:

`(150+x)/(100+73)=(52.91+x)/73`

`x=(150*73-173*52.91)/(173-73)` = `ul("17,96 g")` sót adunk hozzá.

- Keverési egyenlettel:

`(150*54.5)/154.5+x=(150+x)*73/173`

ugyanannyi lesz.
1