Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
519
Egy etén-propén gázelegy térfogata
25,0 °C-on, standard nyomáson 6,86 dm³, átlagos moláris tömege 72,8 g/mol.
Mennyi a gázelegy anyagmennyiség-százalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`M_(C_2H_4)` = 28 `g/(mol)`

`M_(C_3H_6)` = 42 `g/(mol)`

A gáz moláris tömegének illik a két érték között lennie, különben kuka a feladat. Nézd meg, nem írtad e el a moláris tömeget. Egyébként ha adott az átlagos moláris tömeg, akkor abból már számolható közvetlenül összetétel, nem szükséges tudni, hogy hány liter.
0

`M_(C_2H_4)` = 28 `g/(mol)`

`M_(C_3H_6)` = 42 `g/(mol)`

`M_("elegy")=M_(C_2H_4)*x_(C_2H_4)+M_(C_3H_6)*x_(C_3H_6)`

Vagy ha moltört helyett mol%-kal számolunk, akkor egyből a kérdésre kapjuk a választ.

`36.4=(28*x+42*(100-x))/100`

`x=(4200-3640)/(42-28)` = 40

Az elegy 40 mol% etént és 60 mol% propént tartalmazott.

A térfogatra továbbra sincs szükség.
0