Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

1267
Mennyi maradékpt kapunk, ha az alábbi számokat elosztjuk 7-tel? (A kifejezésekben szereplő betűk természetes számokat jelölnek)

a) 7a+23
b) 14b-11

Így jó?:
a) (7a+23):7=7a:7+23:7=a+3 maradék:2

Ha így nem jó, valaki segítene?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, osztás, középiskola
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha egy adott kifejezést osztasz, akkor nem teheted meg, hogy tagonként osztod el:
`(7a+23)/7` Egy teljesen korrekt forma, amivel nem tudsz mit kezdeni.
Módosítva: 6 éve
-1

A fenti válasz sajnos nem teljesen jó. Az a) feladatot jól csináltad. A b-nél viszont nem mindegy, hogy hozzáadjuk vagy kivonjuk azt a 11-et.

Addig oké, hogy a 14b rész b értékétől függetlenül osztható lesz 7-tel, ezért annak a maradéka 0. A 11 maradéka 7-tel osztva valóban 4, de ez most nem hozzáadva, hanem kivonva van. Mondhatnánk akár azt is, hogy a maradék -4, de ehelyett inkább azt szoktuk mondani, hogy a maradék 7-4=3. Ez könnyen ellenőrizhető egyébként: csak keresni kell egy ilyen számot. Mondjuk b=10 mellett 129-et kapunk, és `129/7=18+3/7`, tehát a maradék tényleg 3.

--------------------------------

Megjegyzés a "negatív" maradékokról:
Egy szám 7-tel osztva az alábbi maradékokat adhatja: {0; 1; 2; 3; 4; 5; 6}
Amikor egy szám 7-tel való osztási maradékát vizsgáljuk, akkor ezen a hételemű halmazon végzünk műveleteket, mégpedig ciklikusan: ha a halmazból kifutnánk az egyik végén, akkor belépünk a másikon. Vagyis ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a 0-4 ebben a halmazban minek felel meg, akkor 0-tól kell számolnunk lefelé 4-et:
0=0
-1=6
-2=5
-3=4
-4=3
Igen, ebben a furcsa aritmetikában a fenti egyenlőségek teljesen helyénvalóak. (A matematikus erre azt mondja, hogy a modulo 7 maradékosztályok véges testet alkotnak. Az informatikában ennek óriási szerepe van, a hibajavító kódolások mind az ilyen maradékokon végzett műveleteken alapulnak.)

Ha ezzel csak összezavartalak, akkor gyorsan felejtsd el. :) Elég annyit megjegyezni, hogy ha negatív maradékot kapsz, akkor add hozzá az osztót (-4+7=3).
0