Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lebetegedtem és nem értem a másodfokú egyenlőtlenségeket?

Főoldal » Középiskola » Matematika
460
Hogy kéne ezeket megoldani? Értem hogy a zérushelyet ki kell számolni, de nem tudom hogy hogy kell felírni... Az első két képen van az ahogy órán csinálták osztálytársamék, a harmadik képen a házi, a negyediken pedig az elkezdett házim a része. Valaki megcsinálná és elmagyarázná légyszi? Leginkább azt hogy miért úgy kell felírni hogy pl a<=-3 x>=0
Vagy x€]-2,0[
Ezeket egyáltalán nem értem. Az ellenőrzésben pedig miért nem a zérushellyel ellenőrzünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia,

a házidban az egyenleted gyökeire azok jöttek, hogy `x_1=-4` és `x_2=1`, na most ha megnézed az eredeti egyenletet, akkor az volt a kérdés, hogy ez a függvény mikor vesz fel nagyobb értékeket, mint nulla, tehát ha ránézel a grafikonra akkor azokat a részeket kell bejelölnöd, amik nagyobbak nullánál (feltöltöttem képet , ott bejelöltem neked miről is beszélek), és mivel nincs egyenlőség megengedve, tehát nem vehet fel nulllát, ezért nyitott halmazt vagyis ezt a reláció jelet kell használni: <

tehát a válaszod erre a feladatra: `x∈]-∞;-4[∪]1;∞[` de az is elfogadható hogy: x<-4 vagy x>1

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!
0

Ha kaptál két értéket (itt -4 és 1), akkor öt esetet kell megvizsgálni (mivel a két pont öt részre osztja a számok halmazát:

I. `x lt -1` pl. leellenőrzöd -2-re, az egyenlőtlenség igaz lesz.

II. `x=-1`; itt nem lesz igaz.

III. `-1 lt x lt 4` (ilyenkor a legegyszerűbb nullával ellenőrizni) itt sem igaz

IV. `x=4` ; itt sem igaz

V. `x gt 4` (legyen mondjuk 5). Erre is igaz lesz az egyenlőtlenség.
0