Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszönöm a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Melyik számrendszert jelöli az n, ha 10 500 n = 2646? (az ,,n" a szám jobb alsó indexében található)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`10500_n` = `n^0*0+n^1*0+n^2*5+n^3*0+n^4` = `n^4+5*n^2` = 2646

`n^2*(5+n^2)=2646`

`n^2=a` helyettesítés

`a^2+5a-2646=0`

`a_(1,2)=(-5 pm root()(5^2+4*2646))/2` = `(-5pm103)/2`

`a_1` = negatív

`a_2` = 49 = `n^2`

`n_1` = -7 negatív

`n_2` = 7

Hetes számrendszerbeli a szám.
1