Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
734
Egy raktárban 60 darab tévé 15%-a selejt. A tévék közül 10 darabot kiválasztva mekkora a valószínűsége,hogy ezek közül
a) mind jó
b) van selejt
c) pontosan 3 jó
d) legfeljebb 3 jó
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, valószínűségszámítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát 60*0.15=9 selejt és 51 jó. Összes lehetőség mind a négy esetben: `((60),(10))`

a) Kedvező esetek száma: az 51 jóból kell választanunk mind a 10-et, vagyis `((51),(10))`. Tehát a valószínűség: `P_a=(((51),(10)))/(((60),(10)))~~16.9%`

b) Ez az a) eset komplementere: `P_b=1-P_a~~83.1%`

c) Most az 51 jóból kell választanunk 3-at és a 9 rosszból 7-et: `P_c=(((51),(3))*((9),(7)))/(((60),(10)))~~10^-5`

d) Itt tehát vagy 1, vagy 2, vagy 3 jó tévénk van (0 nem lehet, mert nincs 10 selejt). Ezek az események egymást kizárják, így a valószínűségük összeadható:
`P_d=(((51),(1))*((9),(9))+((51),(2))*((9),(8))+((51),(3))*((9),(7)))/(((60),(10)))~~10^-5`
0