Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
399
1)Keresse meg és írja le annak az egyenesnek az egyenletét ,amely párhuzamos az x-2y=0 egyenessel és átmegy a
A( 6; -1) ponton

2)Az egyenes átmegy az A(5;-1) ponton, és merőleges az 2x=7y egyenesre.
Keresse meg és írja le az egyenesnek az egyenletét,fejtse ki a válaszát.

Kérlek a számolást is levezetnétek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
`e`: ?
`A(6 ; -1)` illeszkedik `e`-re.
Legyen a másik egyenes `f`.
`f: x-2y=0`
`e` párhuzamos `f`-fel.

Ha két egyenes párhuzamos, akkor irányvektoruk és normálvektoruk is megegyezik.
Az `f` egyenes normálvektora(ezt le lehet olvasni az egyenes egyenletéből) `n_f (1 ; -2)`
Mivel párhuzamosak `n_f=n_e (1 ; -2)`
De mivel az `e` egyenesre illeszkedik az `A` pont, az egyenes egyenlete:

`e`: `n_1*x+n_2*y=n_1*a_1+n_2*a_2`
`color(red)(e: x-2y=6+2=8)`



2)
`e`: ?
`A(5 ; -1)` illeszkedik `e`-re.
Legyen a másik egyenes `f`.
`f`: `2x=7y` átrendezve `2x-7y=0`

Mivel a két egyenes merőleges egymásra, az `f` egyenes normálvektora az `e` egyenes irányvektora. Az `f` egyenes egyenletéből:
`n_f (2 ; -7)` innen az `f` egyenes irányvektora (`n_f` 90°-kal elforgatva):
`v_f (7 ; 2)`

Vagyis `v_f=n_e (7;2)`
Innen és az `A` pont koordinátáiból az `e` egyenes egyenlete:
`7x+2y=7*5+2*(-1)=35-2=33`
`color(red)(e: 7x+2y=33)`
0