Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Valaki segítsen!

Főoldal » Középiskola » Matematika
379
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

A rombusz átlói merőlegesen felezik egymást. Ha lerajzolod a rombuszt és az átlóit, kapsz négy egybevágó derékszögű háromszöget, melynek a befogói az átlók fele, az átfogó lesz az oldal.

`a^2=(e/2)^2+(f/2)^2`

`a=root()((16/2)^2+(12.6)^2)` = 10,18 cm

A területet számolhatod, mint a deltoidnál:

`T=(e*f)/2` = `(16*12.6)/2` = 100,8 `cm^2`

A szögeket a területképletből:

`T=(a^2*sinalpha)`

`100.8=(10.18^2*sinalpha)`

`sinalpha=100.8/(10.18^2)` = 0,972

`alpha` = 76,44°

`beta=180-alpha` = 103,56°.

2,

Lerajzolod a trapézt, a magasságot behúzod úgy, hogy az egyik vége a szár és a rövid alap találkozásánál legyen.

Ott lesz a derékszögű háromszöged, melynek ismered a szög melletti befogóját (`(10-6)/2` = 2 cm) és az átfogóját (5 cm).

`cosalpha=2/5` = 0,4

`alpha` = 66,42°

`180-alpha` = 113,58°

3,

Mint az előzőnél

`cosalpha` = `((16-10)/2)/8` = 0,375

`alpha` = 67,98°

`180-alpha` = 112,02°

4,

Kiszámoljuk a trapéz magasságát:

`sinalpha=m/b`

`m=b*sinalpha` = `6*sin32` = 3,18 cm

Ezután ki tudod számolni a másik szár hosszát.

`sinbeta=m/d`

`d=m/sinbeta` = `3.18/(sin44)` = 4,58 cm

A rövidebbik alapot úgy tudod meghatározni, hogy a két derékszögű háromszög másik befogóit kivonod a hosszabbik alapból:

`c=a-(b*cosalpha+d*cosbeta)` = `21-(6*cos32+4.58*cos44)` = 12,62 cm

`T=((a+c)*m)/2` = ezek már menni fognak.

K = `a+b+c+d` = ez is.

Mindig kezdd rajzzal, az sokat segít.
1