Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika,Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1463
a 0;1;2;3;4 számokból hány ötjegyű szám képezhető,ha a számjegyek többször is szerepelhetnek? Ezek közül egyet kiválasztva mennyi a valószínűsége,hogy a választott szám 14-re végződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kezdjük azzal, hogy 0 nem szerepelhet elöl és többször is felhasználhatjuk a számjegyeket, így a következő variáció lehetséges:
`1. "Helyiérték" => "4 féle"`
`2. "Helyiérték" => "5 féle"`
`3. "Helyiérték" => "5 féle"`
`4. "Helyiérték" => "5 féle"`
`5. "Helyiérték" => "5 féle"`

Ezeket összeszorozzuk: `4 xx 5 xx 5 xx 5 xx 5 = 25000`
`"2500 ilyen szám képezhető."`

Ha a 1-es és a 4-es az utolsó két karakter akkor a következő módon képezhetjük a számot:
`1. "Helyiérték" => "4 féle"`
`2. "Helyiérték" => "5 féle"`
`3. "Helyiérték" => "5 féle"`
`4. "Helyiérték" => "1 féle"`
`5. "Helyiérték" => "1 féle"`

Ezeket összeszorozzuk, illetve a fix értékeket hozzáadjuk: `4 xx 5 xx 5 xx 1 xx 1 =100`
`"102 ilyen szám képezhető."`

Számoljuk ki, hogy hány százalék aránypárral:
`2500/100 = 100/x`
`x = 4%`
`"4% a valószínűsége."`
Módosítva: 8 éve
0