Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
409
Gergő egymás után írja a 2022-es és 2023-as évszámot. Majd ismét ugyanezeket ugyanilyen sorrendben még sokszor. Összesen 96 számjegyet írt le. Melyik állítás igaz? (többszörös választás)
A 60 darab 2-es számjegyet írt le
B 13 darab 3-as számjegyet írt le
C a számsorban bárhol kiválasztva 4 egymást követő számjegyet, azok szorzata 0 lesz.
D a 96 leírt összege 156.
E a leírt számjegyek összege osztható 8-cal.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`96 " számjegy" -: 4 " számjegy" = 24 " négyjegyű szám"`

`24 " négyjegyű szám" -: 2 " különböző szám" = 12 " darab minden számból"`

`12 " darab 2022-es" * 3 " darab 2-es" + 12 " darab 2023-as" * 2 " darab 2-es" = 60 " darab 2-es"`

`12 " darab 2022-es" * 0 " darab 3-as" + 12 " darab 2023-as" * 1 " darab 3-as" = 12 " darab 3-as"`

`60 " darab 2-es" * 2 + 12 " darab 3-as" * 3 = 156`

A 60 darab 2-es számjegyet írt le -- `color(green)"igaz"`
B 13 darab 3-as számjegyet írt le -- `color(red)"hamis"`
C a számsorban bárhol kiválasztva 4 egymást követő számjegyet, azok szorzata 0 lesz. -- `color(green)"igaz"`
(Ha 4 összeszorzott számból bármelyik 0, akkor a szorzatuk 0. Tehát a cáfoláshoz kellene 4 egymás után következő nem 0. Ránézésre nincs. Matematikailag nem tudom hogyan lehet ezt bizonyítani.)
D a 96 leírt összege 156. -- `color(green)"igaz"`
E a leírt számjegyek összege osztható 8-cal. -- `color(red)"hamis"`

Ellenőrzés:

irb(main):001:0> sor = ('20222023' * 96)[0, 96]
=> "202220232022202320222023202220232022202320222023202220232022202320222023202220232022202320222023"

irb(main):002:0> sor.count ?2
=> 60

irb(main):003:0> sor.count ?3
=> 12

irb(main):004:0> sor.match /[1-9]{4}/
=> nil

irb(main):005:0> osszeg = eval sor.chars * ?+
=> 156

irb(main):006:0> osszeg / 8.0
=> 19.5

(Ha nem érted az ellenőrzést, ne törődj vele. Csak kibújt belőlem a programozó.)
Módosítva: 3 éve
0