Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
952
Tengerparton álló szikla tetején levő ágyúból kilőtt lövedék tengerszint feletti magasságát méterben h(t) = -5t²+ 80t + 85 függvény írja le, ahol a t a kilövéstől eltelt idő másodpercben.
a.) Milyen magasan van az ágyú a tengerszint felett?
b.) A kilövéstől számítva mennyi idő múlva és milyen magasságban éri el a lövedék a pálya legfelső pontját?
c.) Mennyi ideig repült a lövedék a becsapódásig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A megoldás talán egyszerűbb, ha nem a fizikai, hanem matematikai ismereteiddel próbálkozol. Ez egy másodfokú függvény. A függvény általános alakja:

`f(x) = ax^2 + bx + c`

Itt:

`h(t) = (-5)t^2 + 80t + 85 `

`a = -5`
`b = 80`
`c = 85`

(Ne zavarjon, hogy [t] van és nem [x], vagy [h] van és nem [f])

Ezt az alakot ábrázoláshoz a következő alakra kell hozni:

`f(x) = a(x - u)^2 + v`

`u = -(b/(2a))`
`v = (4ac - b^2)/(2a)`

`h(t) = -5(t - 8)^2 + 405`

A legegyszerűbb, hogy mennyi idő múlva és hol lesz a legmagasabban. Ehhez a függvény szélsőértékeit kell megkeresni. Mivel a < 0, a függvénynek maximuma van (a fizikai viselkedés is mutatja, hiszen furán nézne ki, hogy a végtelenből jön és a végtelenbe megy a lövedék). A másodfokú függvény szélsőértékeit az `x = u` és `y = v` helyen veszi fel. Itt `t = 8` és `h = 405`. Az hogy milyen magasan van az ágyú, az az y - tengely metszési pontja, vagyis ahol x (vagy t) zérus:

`t = 0`

`h(t) = -5(0-8)^2 + 405 = 85`

Az, hogy mennyi ideig repült az az, hogy hol metszi a függvény az x - tengelyt ez pedig ott van ahol a függvényérték zérus (tehát: `h(t) = 0`). Magyarán az egyenlet gyökei:
`0 = (-5)t^2 + 80t + 85`

`t_1 = -1`
`t_2 = 17`

Itt persze a fizikai értelemben nem értelmezett negatív gyök (negatív idő) nem megoldás.
0