Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
15ös
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a szépirodalmi, album és műszaki könyvek száma rendre `s`, `a` és `m`!

A 2. mondat alapján két egyenletet írhatunk fel:
`s/a=7/5`, vagyis `s=1.4a`
`m=1.8a`

A harmadik mondat alapján pedig: `(s+5):(a+5):(m+5)=4:3:5`

Ennek elég csak az első részét kihasználnunk:
`(s+5)/(a+5)=4/3`

`(1.4a+5)/(a+5)=4/3`

`1.4a+5=4/3 a+20/3`

`(1.4-4/3)a=20/3-5`

`a=25`
`s=1.4a=35`
`m=1.8a=45`

a) Tehát 35 szépirodalmi mű van.

b) Albumból 25 van, tehát `((25),(3))=2300`-féleképpen választható ki közülük három.

c) `25+35+45+15=120` könyve lenne összesen.
0