Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
363
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
NaNO3

nátriumion Na+ nitrátion NO3-

szilárd fehér por

Aminosavakból, fehérjékből, mert tartalmaznak nitrogént és oxigént

a standard elektródpotenciálja a NO3-/NO2- rendszernek 0,84V (táblázati adat).
Vagy a chílei salétrom hevités hatására redoxi reakcióba lép melyben a nitrát ion nitrit ionnál válik és oxigén gázzá azaz oxidálószerként működött a reakcióban.

C + O2 = CO2 S + O2 = SO2

M(c) = 12 g/moll M(s) = 32 g/mol
mc=12 g ms = 32 g ---> nc = 1 mol ns = 1 mol
1-1 mol szénhez és kénhez 1-1 mol oxigén kell
szóval összesen 2 mol oxigén
2NaNO3 = 2NaNO2 + O2
Az oxigén 1:2 arányban reagál
szóval 2*2 mol NaNO3 kell M NaNO3 =85 g/mol
340g NaNO3 kell
0