Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla térfogata és felszíne

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
alapja: 5cm
magassága: 7cm
ennyit irtunk fel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel nem írta oda a tanár, hogy háromszög vagy ....alapú a gúla, ezért a négyzetalapút használjuk.

A= T+ P vagyis az alapterület és a palást
T= a x a = 5 x 5 == 25 cm2
P= 4 x T₀ , de ehhez a Pitagoraszt kell használni.
A két befogó adott: 2,5 és 7. Az átfogó lesz az oldallap magassága.
2,5² + 7² = m²
m = 7,43 cm
T₀ = (5 X 7,43) / 2= 18,575
P= 4x T₀ = 74,3 cm²
A felszín tehát:
25 cm²+ 74.3cm²= 99,3cm²

V= alapterület x magasság osztva 3-mal.
V= (25 x7 ) / 3 = 58,33 cm³
1