Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan - hőtágulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
547
A higanyos lázmérő 35 °C és 42 °C között mér 0,1 °C / mm leolvasási pontossá
βHg = 1,8 x 10- 4 °C- 1 ( a képletben 1,8 szorozva 10 a mínusz 4-en °C a mínusz elsőn.)
Az üveg hőtágulását ne vegyük figyelembe!
Milyen hosszú a 0,0036 mm2 keresztmetszetű kapilláris?
Mekkora térfogatú a hőmérő higanytartálya?

Sajnos csak a válaszokat tudom, de az megoldási módot nem.
A válaszok: 70 mm hosszú kapilláris és 200 mm3

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha 42 és 35 között mér a lázmérő, akkor 42-35 = 7 °C különbséget mér.

0,1 °C felel meg 1 mm-nek, akkor

7 °C felel meg `7/0.1*1` = 70 mm = 7 cm-nek.

7 °C hőmérsékletváltozásra `70mm*0.0036mm^2` = 0,252 `mm^3` a higany térfogatváltozása.

`DeltaV=beta*V*DeltaT`

`V=(DeltaV)/(beta*DeltaT)` = `0.252/(1.8*10^(-4)*7)` = 200 `mm^3`.
1