Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek kérlek.

Főoldal » Középiskola » Matematika
850
Dávidnak 30 képregénye van. Közülük 14-ben szuperhősök, 9-ben járművek és 20-ban
mesefigurák a főszereplők. Olyan képregénye nincs, melyben a három közül valamelyik ne
szerepelne. 5 képregényben a mesefigurák járművekkel közlekednek, 3-ban a járművek
szuperhősöket szállítanak. Csak egy olyan képregénye van, amelyben a főszereplő járművek
szuperhősöket és mesefigurákat is szállítanak. Hány olyan képregénye van, amelyben a
mesefigurák és a szuperhősök gyalog járnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Elindulsz visszafelé, középre beírod, ami mindhármat érinti. Ábra.
A metszeteket kiszámolod, hogy kivonod a középső adatot. A szuperhős mesefigurákat jelölöd x-szel. Így ki tudod fejezni a csak szuperhősöket és csak mesefigurákat. Ha összeadod a részhalmazokat, akkor 30-at kell kapni:

`11-x+2+2+x+1+4+15-x=30`

35-x=30

x = 5

Öt olyan képregény van, amiben a szuperhősök mesefigurák és nem járművel közlekednek. A gyalogos csak szuperhősök száma 11-5 = 6; a gyalogos csak mesefigurák száma 10-5 = 5.
0