Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

100,0 g 8 m/m%-os ezüst-nitrát-oldatot elektrolizálunk grafitelektródok között. Az elektrolízis során 3,000 dm³ standardállapotú oxigéngáz fejlődött.

Főoldal » Középiskola » Kémia
824
Milyen a visszamaradó oldat tömegszázalékos összetétele?

Ennek a feladatnak a levezetésében szeretnék segítséget kérni.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Katód: 4 `Ag^+` + 4 `e^-` `to` 4 `Ag`

4 `H_2O` + 4 `e^-` `to` 2 `H_2` + 4 `OH^-`

Anód: 2 `H_2O` `to` `O_2` + 4 `H^+` + 4 `e^-`

`M_(AgNO_3)` = 169,87 `g/(mol)`

100 g oldatban van 8 g `AgNO_3`, ami `8/169.87` = 47,09 mmol (ennyi ezüstion is)

3 `dm^3` oxigéngáz az `3000/24.5` = 122,45 mmol, ennek a tömege `0.12245*32` = 3,92 g (ez távozik az oldatból)

A katódon négyszerannyi mol ezüst válik ki, vagyis csak válna, ha lenne annyi. Az összes ezüst kiválik, ezután a katódon hidrogéngáz fejlődik.

A legegyszerűbb, ha elektronátmenet szempontjából nézzük az elektrolízist. Ami biztos, hogy 122,45 mmol oxigéngáz fejlődött, ez pedig `4*122.45` = 489,8 mmol elektronátmenettel jár. A katódon először kivált 47,09 mmol ezüst, ezt 47,09 mmol elektronátmenet kíséri, a fennmaradó elektronvándorlás 489,8-47,09 = 442,7 mmol fordítódik a hidrogéngáz fejlődésére, ami `442.7/2` = 221,35 mmol, ennek a tömege 442,7 mg.

Az oldat tömege:

- Volt 100 g.

- Fejlődött 122,45 mmol oxigén, ami `122.45*32` = 3,92 g

- Kivált 47,09 mmol ezüst, ami `47.09*107.9` = 5,08 g

- Fejlődött 0,44 g hidrogéngáz.

Ezeket levonva az oldat tömege lett: 90,56 g.

A jelen levő ezüstion cserélődött hidrogénionra, vagyis 47,09 mmol; ennyi mmol salétromsav lesz az oldatban, ami `0.0471*63` = 2,9673 g.

90,56 g oldatban van 2,9673 g `HNO_3`

100 g oldatban van `100/90.56*2.9653` = `ul("3,28 tömeg%")`-os a visszamaradó oldat salétromsavra.
-1