Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉRLEK SEGÍTS, EZEN MÚLIK AJEGYEM

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
1, Van 100 golyónk, közülük 30 piros, 30 kék, 30 sárga és a maradék 10 közül néhány fekete, a többi fehér. Legkevesebb hány darabot kell kivenni, hogy biztosan legyen közte 10 azonos színű golyó?

2,
Egy iskolának 680 tanulója van. Egy 100 pontos dolgozatot megírva,
a legkisebb elért pontszám mennyire lehet alacsony, amelynél még biztosan van legalább
26 tanuló azonos pontszámmal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Legrosszabb esettel számoljunk, kiveszünk 9 pirosat, kéket és sárgát és a maradék tízet. Ha még egyet kiveszel akkor biztos lesz 10 ugyanolyan, tehát 3*9+10+1=38 golyót kell kihúzni.

2.
Hogy minél lejjebb menjünk ezért minden pontra pont 26 tanuló jut. Tehát 100 pontot is 26 ember kapott, 99-et is, 98-at is és így tovább. 680/26=26,15 tehát 26 pontszámra jut 26 tanuló. 100-26=74 pontszám maradt, ha a 75 a legalacsonyabb, akkor még biztosan van minden pontra, és így a 75-re is 26 tanuló azonos pontszámmal.
1