Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány g vasreszeléket kell 100 g 20,0 m/m%-os réz(II)-szulfát-oldatba szórni, hogy az oldat réz(Il)-szulfát-tartalma 6,0 m/m%-ra csökkenjen?

Főoldal » Középiskola » Kémia
376
A fenti feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni!

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A réz(II)-ionokat lecseréljük vas(II)-ionokra:

`Cu^(2+)` + Fe = `Fe^(2+)` + Cu

A(Fe) = 55,8

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

100 g oldatban van 20 g `CuSO_4`, ami `20/159.5` = 0,1254 mol (igazából ez most nem kell)

Legyen x g vasreszelék, amit beleszórunk, ez `x/55.8` mol. Ugyanennyi mol réz(II)-ionból lesz réz, ami kiválik, az pedig `x/55.8*63.5` g.

Az oldat tömege tehát így változik:

`100+x-x/55.8*63.5` g

Az oldott anyagé (amire vizsgáljuk, réz(II)-szulfát):

`20-x/55.8*159.5`

Ugyankkor 100 g oldatban van 6 g réz(II)-szulfát.

`(100+x-x/55.8*63.5)/100=(20-x/55.8*159.5)/6`

x = 4,91 g vasreszeléket kell beleszórni.
1