Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek help//

Főoldal » Középiskola » Kémia
912
Részletes válasszal segítsetek meg engem kérlek ebben a pár feladatban Termokémia

1. Mennyi hő fejlődik 11,00 kg tömegű, olyan propán-bután gázelegy elégetésekor, melynek normál sűrűsége 2,2133 g/dm3?

2. 1,00 g etán tökéletes elégetésekor 52,0 kJ hő szabadul föl. Számítsuk ki az etán képződéshőjét, ha ismerjük a szén-dioxid-gáz és a cseppflyós víz képződéshőjét!

3. 1 mol cseppfolyós etanol tökéletes égése során 1236,2 kJ hő szabadul föl. A flyamat során vízgőz és szén-dioxid-gáz keletkezik. Számítsuk ki utóbbiak képződéshőjének ismeretében az etanol képződéshőjét !

4. Számítsuk ki a vas (III )-oxiddal elvégzett alumíniumtermit-reakció folyamathőjét!

5. Az egyenletek rendezése után számítsuk ki az alábbi reakcióegyenletekkel
jellemezhető folyamatok reakcióhőjét, a képződéshők felhasználásával !
- CH4 (g)+ O2 (g) = CO2 (g)+H2O(g),
- NH4NO3(sz) = N2O(g)+H2O(f),
- Al2(SO4)3 · 12 H2O(sz) = Al2(SO4)3(sz)+H2O(g).

Nagyon nagyon szépen köszönöm előre is!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Az állapotegyenletből ki tudjuk fejezni a moláris tömeget, abból pedig az összetételt. Ha ez megvan, akkor vagy az égéshők ismeretében, vagy a képződéshőkből számolhatjuk a fejlődő hőt.

`p*V=n*R*T` = `m/M*R*T`

`M= (m/V*R*T)/p` = `(rho*R*T)/p` = `(2.2133*10^3*8.314*273)/101325` = 49,58 `g/(mol)`

M = `M_("propán")*x_("propán")+M_("bután")*x_("bután")`

`49.58=44*x+58*(1-x)`

x = 0,6 (ez a propán moltörtje)

1 mol elegyben van 0,6 mol propán, ami `0.6*44` = 26,4 g és 1-0,6 = 0,4 mol bután, ami `0.4*58` = 23,2 g ; ez összesen 26,4+23,2 = 49,6 g.

49,6 g elegyben van 0,6 mol propán és 0,4 mol bután

11000 g elegyben `to` `11000/49.6*0.6` = 133 mol propán és `11000/49.6*0.4` = 88,7 mol bután.

`Q=n_("propán")*Q_é("propán")+n_("bután")*Q_é("bután")` = kJ az égéshőket meg kell keresni. Vagy kiszámoljuk a képződéshők segítségével:

`C_3H_8 (g)` + `O_2 (g)` `to` 3 `CO_2 (g)` + 4 `H_2O (f)` `Q_1`

`C_4H_(10) (g)` + `O_2 (g)` `to` 4 `CO_2 (g)` + 5 `H_2O (f)` `Q_2`

`Q_1=3*Delta_k H(CO_2 (g))+4*Delta_k H(H_2O (f))-Delta_k H(C_3H_8 (g))` = `3*(-394)+4*(-286)-(-104)` = -2222 `(kJ)/(mol)`

`Q_2=4*Delta_k H(CO_2 (g))+5*Delta_k H(H_2O (f))-Delta_k H(C_4H_(10) (g))` = `4*(-394)+5*(-286)-(-126)` = -2880 `(kJ)/(mol)`

A felszabaduló hő:

`Q=n_(C_3H_8)*Q_1+n_(C_4H_(10))*Q_2` = `133*(-2222)+88.7*(-2880)` = `ul("-550,982 MJ")`

2,

`M_("etán")` = 30 `g/(mol)`

1 g etán elégetésekor felszabadul 52 kJ hő.

30 g etán elégetésekor felszabadul `30*52` = 1560 kJ hő szabadul fel:

`C_2H_6 (g)` + 3,5 `O_2 (g)` `rightarrow` 2 `CO_2(g)` + 3 `H_2O(f)` Q = 1560 `(kJ)/(mol)`

`Q=2*Delta_k H(CO_2 (g))+3*Delta_k H(H_2O (f)-Delta_k H(C_2H_6 (g))`

`Delta_k H(C_2H_6 (g))=2*Delta_k H(CO_2 (g))+3*Delta_k H(H_2O (f)-Q` = `2*(-394)+3*(-286)-(-1560)` = `ul("-86")` `(kJ)/(mol)`

3,

`C_2H_5OH (f)` + 3 `O_2 (g)` `to` 2 `CO_2 (g)` + 3 `H_2O (g)` Q = -1236,2 `(kJ)/(mol)`

`Q=2*Delta_k H(CO_2 (g))+3*Delta_k H(H_2O (g)-Delta_k H(C_2H_5-OH (f))`

`Delta_k H(C_2H_5-OH (f))=2*Delta_k H(CO_2 (g))+3*Delta_k H(H_2O (g)-Q` =

= `2*(-394)+3*(-242)-(-1236.2)` = `ul("-277,8")` `(kJ)/(mol)`

4,

`Fe_2O_3` + 2 `Al` `to` `Al_2O_3` + 2 `Fe`

`Q=Delta_k H(Al_2O_3 (sz) - Delta_k H(Fe_2O_3 (sz))` = `(-1676)-(-822.2)` = `ul("-853,8")` `(kJ)/(mol)`

5,

a,

`CH_4 (g)` + 2 `O_2 (g)` `to` `CO_2 (g)` + 2 `H_2O (g)`

`Delta_r H` = `Delta_k H(CO_2 (g))+2*Delta_k H(H_2O (g))-Delta_k H(CH_4 (g))` = `(-394)+2*(-242)-(-74.9)` = `ul("-803,1")` `(kJ)/(mol)`

b,

`NH_4NO_3 (sz)` = `N_2O (g)` + 2 `H_2O (f)`

`Delta_r H` = `Delta_k H (N_2O (g))+2*Delta_k H(H_2O (f))-Delta_k H(NH_4NO_3)` = +81.5+(-286)-(passz, nem találtam) = `(kJ)/(mol)`

c,

`Al_2(SO_4)_3*12 H_2O (sz)` = `Al_2(SO_4)_3 (sz)` + 12 `H_2O(g)`

`Delta_r H` = `Delta_k H(Al_2(SO_4)_3 (sz))+12*Delta_k H(H_2O (g))-Delta_k H(Al_2(SO_4)_3*12H_2O (sz))`

A szükséges adatok a függvénytáblázatban vagy a feladatok környékén szerepelnek, de neke sajnos nincs olyanom, a behelyettesítés menni fog.
0