Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Hess tétel

Főoldal » Középiskola » Kémia
346
Köszönöm ha segítesz levezetni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ca(sz)` + 2 `H_2O(f)` = `Ca^(2+) + 2 OH^(-) (aq)` + `H_2(g)`

`CaO(sz)` + `H_2O(f)` = `Ca(OH)_2(sz)`

`Ca(OH)_2 (sz)` `leftrightarrow` `Ca^(2+) (aq)` + 2 `OH^(-) (aq)`

Az 1. folyamat reakcióhője:

`Q_1=40/2*21.5` = -430 `(kJ)/(mol)` = `Delta_k H(Ca(OH)_2)-2*Delta_k H(H_2O)` = `Delta_k H(Ca(OH)_2)-2*(-286))`

`Delta_k H(Ca(OH)_2 (aq))` = `-430+(2*(-286))` = -1002 `(kJ)/(mol)`

A másodiké:

`Q_2=56/2*2.89` = -80,92 `(kJ)/(mol)` = `Delta_k H(Ca(OH)_2-(Delta_k H(CaO)+Delta_k H(H_2O))`

`Delta_k H(CaO(sz))=(-1002)-(-286)-(-80.92)` = `color(red)("-635,08")` `(kJ)/(mol)`

A harmadik folyamat az oldáshő

`Q_3=74/2*0.432` = -15,984 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H (Ca(OH)_2 (aq)` = `Delta_k H(Ca(OH)_2 (sz)+Q_3`

`Delta_k H(Ca(OH)_2 (sz)=-1002-(-15.984)` = `color(red)("-986,016")` `(kJ)/(mol)`

Vagy valami ilyesmi, de az irodalmi adatokkal elég jól egyeznek.
0