Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Disszociációfokos számolási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
523
Mekkora a disszociációfok a 0,46 tömegszázalékos hangyasavoldatban, ha az oldat pH-ja 3? (Sűrűsége 1 g/cm3-nek vehető) (elvileg 1% kell kijöjjön)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

`M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`

100 g oldatban van 0,46 g hangyasav, ami `0.46/46` = 0,01 mol

1000 g (ami most 1 liter) oldatban van `1000/100*0.01` = 0,1 mol hangyasav = `c_s`

pH = 3 `to` `[HCOO^-]` = `[H^+]` = `10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`alpha` = `[H^+]/c_s` = `(10^(-3))/0.1` = 0,01 (ami 1 %-ot jelent).
1