Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH és koncentráció számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
401
Mekkora a hidrogénion-koncentráció, illetve a pH a 0,1 mol/dm3 koncentrációjú propionsavoldatban, ha a savállandó adott hőmérsékleten 1,35*10^-5 mol/dm3? (Elvileg 1,16*10^-3 mol/dm3 és pH=2,94 kell kijöjjön)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_5-COOH` `Leftrightarrow` `C_2H_5-COO^-` + `H^+`

`K_s=x^2/(c_s-x)` , ahogy az előzőnél. x = `[H^+]`

`1.35*10^(-5)=x^2/(0.1-x)`

Vagy `x=root()(K_s*c_s)` = `root()(1.35*10^(-5)*0.1)` = `1.16*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`.

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(1.16*10^(-3))` = 2,93
0