Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
633
Mekkora a pH-ja annak az NH3-oldatnak, amely literenként 95,0 g ammóniát tartalmaz? Az ammónia bázisállandója 25C-on 1.79*10^-5 mol/dm3 . (elvileg 12 kell kijöjjön)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van `95/17` = 5,59 mol ammónia = `c_b`

`NH_3` + `H_2O` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

`K_b=([NH_4^+][OH^-])/([NH_3])`

`1.79*10^(-5)=x^2/(5.59-x)`

Ha nagy a `c_b` és a `[OH^-]` közötti különbség, akkor nem kell másodfokúval sem számolni, hanem:

`[OH^-]` = `root()(K_b*c_b)` = `root()(1.79*10^(-5)*5.59)` = `10^(-2)`

`x=10^(-2)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(10^(-2))` = 2

pH = 14-pOH = 14-2 = 12

De zárójelben megjegyzem, hogy ilyen tömény oldatokra nem érvényes a bázisállandó, ez csak híg oldatokra vonatkozik.
1