Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

250 cm3 0,100 mol/dm3 -es ezüst-nitrát-oldatba rézlemezt mártunk.

Főoldal » Középiskola » Kémia
657
Mekkorák lesznek az egyes ionok koncentrációi, mire a lemez tömege 152,3 mg-mal megnő?
(Az oldat térfogatváltozását elhanyagolhatjuk!)

A fenti feladat levezetésében szeretném a segítségeteket kérni.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektrokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `Ag^+` + Cu `to` `Cu^(2+)` + 2 Ag

A tömegváltozást két anyag okozza:

- A réz(II)-ionok oldatba mennek (csökken a lemez tömege)

- Az ezüst kiválik (nő a lemez tömege)

A(Ag) = 107,8

A(Cu) = 65,4

x mmol réz oldatba megy, közben 2x mmol ezüst válik ki.

65,4x mg réz oldatba megy, közben `2x*107.8` mg ezüst válik ki.

A lemez tömegváltozása:

`2x*107.8-65.4x=152.3`

`x=152.3/150.2` = 1,014 mmol réz megy oldatba és `2*1,014` = 2,028 mmol ezüst válik ki.

Az eredeti oldatban van `0.25*0,1` = 0,025 mol = 25 mmol ezüstion.

A folyamatok lejátszódása után:

25-2,028 = 22,972 mmol `Ag^+`

1,014 mmol `Cu^(2+)`

1 l oldatra vonatkoztatva:

`4*22,972` = 91,888 `(mmol)/(dm^3)` `Ag^+`

`4*1.014` = 4,056 `(mmol)/(dm^3)` `Cu^(2+)`

A nitrátion-koncentráció nem változik.
0