Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

100 cm3 réz (II)-szulfát-oldatba 10,0 g-os cinklemezt merítünk...

Főoldal » Középiskola » Kémia
1210
100 cm3 réz (II)-szulfát-oldatba 10,0 g-os cinklemezt merítünk és megvárjuk, hogy a szilárd anyag tömegváltozása megszűnjön. A lemez tömege 276 mg-mal csökkent. Ha újabb 10,0 g-os cinklemezt mártunk ebbe az oldatba, akkor annak tömege már csak 85 mg-mal csökken. Hogyan változott volna meg az eredeti 10,0 g-os cinklemez tömege, ha a réz (II)szulfát-oldat koncentrációjával azonos mol/dm3-es, 100 cm3 ezüst-nitrát oldatba mártottuk volna?

Ar(Zn) = 65,4
Ar (Cu) = 63,5

A fenti feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni. Sajnos elvesztem a témában.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektrokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Cu^(2+)` + Zn = `Zn^(2+)` + Cu

Amennyi mol cink ment oldatba, annyi mol réz vált ki, a tömegváltozás ebből két eseményből származik.

Ha x mmol (63.5x mg) réz vált ki, egyidejűleg x mmol (65,4x mg) cink ment oldatba.

`(65.4-63.5)x=276+85`

x = 190 mmol réz ment oldatban

100 `cm^3` oldatban tehát volt 190 mmol réz(II)-ion.

1000 `cm^3` oldatban van 1,9 mol réz(II)-ion, ilyen koncentrációjú volt a réz(II)-szulfát-oldat.

Ha 1,9 `(mol)/(dm^3)`-es ezüst-nitrát oldatban merül a cinklemez, akkor

`Cu^(2+)` + 2 Ag = 2 `Ag^+` + Cu

0,19 mol ezüst válik ki, ugyanakkor feleannyi, vagyis 0,095 mol réz(II)-ion megy oldatba

`0.19*107.8-0.095*65.4` = 14,269 g-mal nő a tömege a lemeznek.
1