Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vizsga

Főoldal » Középiskola » Matematika
873
Egy vizsgán 30 fő vett részt. Azok. akik megbuktak, 60 pontos átlagot teljesíttetek, míg azok, akik átmentek, 84 pontos átlagot értek el. A vizsga átlagszáma 80 lett. Hányan mentek át a vizsgán?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Átmentek száma: `a`
Bukottak száma: `30-a`

Átmentek összpontszáma: `s_a`
Bukottak összpontszáma: `s_b`

Átmentek átlaga 84 pont: `s_a/a=84`, innen `s_a=84a`

Teljes átlag 80 pont: `(s_a+s_b)/30=80`, innen `s_a+s_b=2400`, vagyis `s_b=2400-s_a=2400-84a`

Bukottak átlaga 60 pont: `s_b/(30-a)=60`, vagyis `(2400-84a)/(30-a)=60`

Tehát van egy egyenletünk `a`-ra. Megoldás:
`2400-84a=1800-60a`
`600=24a`
`a=25`

Tehát 25-en mentek át, az ő összpontszámuk 2100 pont volt. 5-en buktak meg, az ő összpontszámuk 300 volt.

2