Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Folytonosság és differenciálhatóság

Főoldal » Középiskola » Matematika
369
Sziasztok! A lenti feladatban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan kell megoldani. Nagyon megköszönném, ha érthetően levezetné valaki, mert így könnyebben tudom megérteni az ilyen típusú feladatokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matematika, #Folytonosság, #Differenciálhatóság
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az `\text{arth }x` függvénynek 0-ban zérushelye van, előtte negatív, utána pozitív, így az abszolútérték definíciója miatt így irható a függvény:

`f(x)=|\text{arth }x|={(-\text{arth }x, x < 0),(\text{arth }x, x\geq 0):}`

A két függvény rész külön-külön végig folytonos, és differenciálható, "gond" csak a szakaszokat elválasztó pontban lehet.

Egy függvény egy pontjában akkor differenciálható, ha abban a pontban folytonos, és a jobb-; és baloldali deriváltak megegyeznek.

Nézzük először a folytonosságot. Egy függvény akkor folytonos egy pontban, ha abban a pontban vett jobb és bal oldali határértéke és a helyettesítési értéke megegyezik, azaz `lim_(x->a) f(x) = f(a)`. Vizsgáljuk meg tehát az adott függvényt 0-ban.

`f(0) = \text{arth}(0) = 0`

`lim_(x->0^-) -\text{arth } x = 0`

`lim_(x->0^+) \text{arth } x = 0`

Tehát ebben a pontban a függvény folytonos.

Nézzük a deriváltakat:

`f_{-}^'(x)=-1/(1-x^2) \quad f_{-}^'(0) = -1`

`f_{+}^'(x)=1/(1-x^2) \quad f_{+}^'(0) = 1`

A jobb-; és baloldali deriváltak nem egyeznek, így a függvény 0-ban nem differenciálható.
1

Azért kiváncsi lennék hányadikos vagy :D :D
0