Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Inverz függvény

121
Sziasztok! A lenti feladatban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan kell megoldani. Nagyon megköszönném, ha érthetően levezetné valaki, mert így könnyebben tudom megérteni az ilyen típusú feladatokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matematika, #Inverz, #függvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mellékelt képen a megoldás.

Szöveges kiegészítés:

1) Az elején megvizsgáltam mi lehet a kotangens belsejében. Az értelmezési tartományből az jön ki, hogy a kotangens belseje 0 és `pi` közé esik, ez éppen a kotangens első periódusa. Ez azért fontos, mert csak ezzel az indoklással együtt lehet elhagyni a kotangenseket az utána lévő levezetésben.

2) Inverze akkor van egy függvénynek, ha az bijektív. Bijektív függvény = injektív és szürjektív. Az injektív azt jelenti, hogy különböző elemekhez különböző értékeket rendel a függvény (azaz nem olyan, mint mondjuk az `x^2`, ahol `2^2=(-2)^2=4`). Másképpen leírva, ahogy a lapon is van, ha két fajta x-hez azonos helyettesítési érték tartozik, akkor azok egyenlőek. Először ezt kell leellenőrizni. A szürjektív azt jelenti, hogy a teljes értékkészlet előáll képként (ami most a valós számok halmaza), magyarul az értékkészlet minden értékéhez tartozik olyan értelmezés tartománybeli elem, amelyhez a függvény azt az értéket rendeli. Ennek leellenőrzése tkp. maga az inverz függvény kiszámolása is egyben.

3) Az inverz azt jelenti, hogy a függvény hozzárendelésének a megfordítása, tehát ha pl. `f(2)=5`, akkor `f^{-1}(5)=2`. Az inverzt tehát úgy számoljuk, hogy felcseréljük x-et és y-t, majd átalakításokkal elkülönítjük az y-t, és az így kapott függvény az inverz. Az értelmezési tartomány és az értékkészlet szerepe így szintén megfordítódik.

4) A függvény képét elemi transzformációkkal kapjuk az alap arcctg függvényből, amit tudni kell, hogy hogyan néz ki. A belseje: `(x-1)/3`, ami az jelenti, hogy 1 egységgel jobbra kell tolni, majd vízszintesen a 3x-orosára szétnyújtani, a `+pi/4` miatt pedig az egészet ennyivel fentebb kell tolni.
Módosítva: 1 éve
1