Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
438
Sziasztok! Kérlek szépen titeket tudnátok nekem segíteni ebben a 2 feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2,

Legyen a és b a derékszögű háromszög két befogója és c az átfogója.

a = 55 cm

b = x cm

c = 2x-23 cm

Felírjuk rá a Pitagorasz-tételt:

`55^2+x^2=(2x-23)^2`

`x^2+3025=4x^2-92x+529`

`3x^2-92x-2496=0`

`x_(1,2)=(-92pmroot()(92^2+3*4*2496))/(2*3)`

A negatív gyököt nem nézzük.

b = x = 48 cm a másik befogó

`c=2*48-23` = 73 cm az átfogó

3,

A téglalap egyik oldala x cm, a másik x-14 cm. A területe:

`T=x*(x-14)=240` `cm^2`

`x^2-14x-240=0`

`x_(1,2)=(14 pm root()(14^2+4*240))/2`

A negatív gyök itt sem megoldás.

x = 24 cm a hosszabb oldal és x-14 = 10 cm a rövidebb oldal.

A téglalap kerülete:

K = 2*(x+(x-14))` = `4x-28` = `4*24-28` = 68 cm.
0