Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok segíteni a kémia háziban?

Főoldal » Középiskola » Kémia
354
Hány dm³ standartállapotú hidrogéngáz fejleszthető 20g vas és 10g cink felhasználásával, elegendő mennyiségű híg kénsavval?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`Zn` + `H_2SO_4` = `ZnSO_4` + `H_2`

`Fe` + `H_2SO_4` = `FeSO_4` + `H_2`

`A_(Fe)` = 55,8

`A_(Zn)` = 65,4

20 g vas az `20/55.8` = 0,358 mol, ugyanennyi mol hidrogéngáz fejlődik, ami standard körülmények között `0.358*24.5` = `ul("8,78 " dm^3)`.

10 g cink az `10/65.4` = 0,153 mol, ugyanennyi mol hidrogéngáz fejlődik, ami standardállapotban `0.153*24.5` = `ul("3,75 " dm^3)`.
0