Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok segíteni a matek házban.

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Laci minden hónapban összesen 66375 forintot fizet lakástörlesztésre, villany-, víz-, fűtés- és kábeltévédíjra. Laci mindegyik szolgáltatónak általányt fizet, így havi fizetendőinek összege ugyanannyi. Mire fizet Laci a legtöbbet, ha azt tudjuk, hogy - a törlesztés és a villanyszámla együtt 31860 Ft, - - a fűtés és a kábeltévé díja együtt 31860 Ft és a - víz, a kábeltévé és a villanyszámla összegeinek aránya 1:2:4?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a vízdíj x Ft, a kábeltévé 2x Ft, a villanyszámla 4x Ft.

y Ft a kábeltévé, z Ft a lakástörlesztés.

Első állítás: `z+4x+x+2x+y=66375`

Második: `z+4x=31860`

Harmadik: `2x+y=31860`

Ha a másodikat és a harmadikat összeadod, és ezt az összeget kivonod az elsőből, akkor éppen a vízdíjat kapod meg:

`x=66375-(31860+31860)` = 2655 Ft

`2x= 2*2655` = 5310 Ft a kábeltévé

`4x=4*2655` = 10620 Ft a villanyaszámla

A második állításból ki tudod számolni a törlesztést:

`z+10620=31860` `to` `z=31860-10620` = 21240 Ft

A harmadik állításból meglesz a fűtés díja:

`5310+y=31860` `to` `z=31860-5310` = 26550 Ft

A legtöbb tehát a fűtésre megy el.
0