Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Többtagú algebrai kifejezések összevonása

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Kérlek segits, nem értem sajnos
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

`2/3*(x+y)-5/2*(x+y)-2x*(x-y)=`

`x=2`

`y=3`

x és y helyére behelyettesítjük a megadott számokat.

`2/3*(2+3)-5/2*(2+3)-2*2*(2-3)` = `2/3*5-5/2*5-[4*(-1)]` = `10/3-25/2+4` = `(20-75+24)/6` = `-31/6`

vagy

felbontod a zárójelet, az egynemű tagokat összevonod és utána helyettesíted be a megadott számokat:

= `2/3*x+2/3*y-5/2*x-5/2*y-2x^2+2xy` = `(2/3-5/2)*x+(2/3-5/2)*y-2x^2+2xy` =

= `-2x^2+2xy-11/6*x-11/6*y`

most behelyettesítünk

= `-2*2^2+2*2*3-11/6*2-11/6*3` = `-8+12-11/3+15/2` = `(24-22-33)/6` = `-31/6`

2,

`1/2a^2b+2/3 ab^2-a^2b-1/5 ab^2+2a^2b` =

minden tagban megtalálható az 'ab', ezt kiemeljük:

`ab*(1/2*a+2/3*b-a-1/5b+2a)` = `ab*(1/2*a-a+2a+2/3*b-1/5*b)` = `ab*(3/2*a+7/15*b)`


3,

`2a(a-5)-a^2(2-b)` = `cancel(2a^2)-10a-cancel(2a^2)+a^2b` = `a^2b-10a` = `a*(ab-10)`

A zárójel felbontása úgy történik, hogy a zárójel előtt levő tényezőt a zárójelben levő minden taggal szorzunk.

Ennél a példánál:

`2a(a-5)-a^2(2-b)` = `2*a*a-2*a*5-a^2*2-a^2*(-b)` = `2*a^2-10*a-2*a^2+a^2*b` = a többi feljebb.

Csak azonos összetételű polinomokat vonunk össze.

A kettes példánál (az azonos színűeket tudod összevonni):

`color(red)(1/2a^2b)+color(blue)(2/3 ab^2)-color(red)(a^2b)-color(blue)(1/5 ab^2)+color(red)(2a^2b)` = `color(red)(a^2b*(1/2-1+2))+color(blue)(ab^2*(2/3+1/5))` = `color(red)(3/2*a^2b)+color(blue)(7/15*ab^2)` = `ab*(color(red)(3/2*a)+color(blue)(7/15*b))`.
2