Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Végtelen sorok összege

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
valaki segítene abban, hogy legalább az egyiket levezeti és mellette elmagyarázza miz miért csinált?

ha esetleg nem látszik megpróbálom máshogy elküldeni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Végtelen mértani sor összege:
` sum_{n=0}^infty x^n = a_1/(1-x) \quad |x| < 1 `. Tehát fontos, hogy alap -1 és 1 közötti szám legyen, a1 pedig a sorozat első tagját jelenti (amikor n értéke a legkisebb), tehát figyelni kell, hogy az indexelés melyik számtól indul.
Az a cél, hogy ilyen alakra hozzuk a megadott példákat. Ezt hatványazonosságok és algebra segítségével érjük el:

` sum_{n=1}^infty (5*3^{2n-3})/10^{n-2} = sum_{n=1}^infty (5*9^n*1/27)/(10^n*1/100) = (5/27)/(1/100)*sum_{n=1}^infty (9/10)^n = 500/27*sum_{n=1}^infty (9/10)^n `
Az alap -1 és 1 között van, így alkalmazható a képlet. Az n most 1-től indul, így ` a_1=9/10 `. Valamint az előbb kihasználtuk még azt is, hogy a konstans szorzó kivihető a szumma jel elé. Így:

` 500/27*sum_{n=1}^infty (9/10)^n = 500/27*(9/10)/(1-9/10) = 500/27*(9/10)/(1/10) = 500/27*9 = 500/3`

A másodikat ugyanígy kell csinálni:

` sum_{n=1}^infty (60*4^{2n-3})/5^{2n+1} = sum_{n=1}^infty (60*16^n*(1/64))/(25^n*5) = (60/64)/5*sum_{n=1}^infty (16/25)^n = 3/16*(16/25)/(1-16/25) = 3/16*(16/25)/(9/25) = 3/16*16/9 = 1/3`
Módosítva: 3 éve
0