Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
455
Sziasztok!
Újra segítséget szeretnék kérni a házim miatt, mert nem vagyok biztos magamban és közben egy versenyre, valamint egy biosz dolgozatra is készülnöm kéne még, szóval félek, hogy ezeket szokásomhoz híven összecsapom.
Előre is hálás köszönet, annak, aki rendesen levezeti!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.Feladat
`n+50=(n*(n-3))/2`

`2n+100=n^2-3n`

`n^2-5n-100=0`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(5+-sqrt((-5)^2-4*1*(-100)))/(2*1)=cancel({(n_1="-7,8") , (n_2 ="12,81"):})`

Mivel nem egész szám jött ki egyik esetben sem így megállapíthatjuk, hogy nincs ilyen sokszög.



2. Feladat
`5.150=(n*(n-3))/2`

`10.300=n^2-3n`

`-n^2+3n+10.300=0`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-3+-sqrt(3^2-4*(-1)*10.300))/(2*(-1))={(cancel(n_1=-100)) , (color(red)(n_2 =103)):}`

Tehát ez egy 103 szög.



3. Feladat
`240=x*(x-14)`

`240=x^2-14x`

`0=x^2-14x-240`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(14+-sqrt((-14)^2-4*1*(-240)))/(2*1)={(cancel(x_1=-10)) , (color(red)(x_2 =24)):}`

Egyik oldal: `x =color(red)( 24 \ cm)` hosszú.

Másik oldal: `x-14=24-14=color(red)(10 \ cm)` hosszú.

`K=2*(a+b)=2*(24+10)=color(red)(68 \ cm)`
Módosítva: 3 éve
0