Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
371
Segíteni kellene ezekben a feladatokban. Hogyan tudhatom meg az eredményt ha nem szabad kiszámolni.?
a' 2·3⁴·5 azám osztható 27-tel
b' 2·3⁴·5 szám páratlan
c' 2⁴·5 számnak ugyanannyi osztója van , mint a 3⁹-nek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
- `2*3^4*5=2*3^3*3*5` osztható e `3^3`-nal : igen, mert megvan benne a `3^3`

- ha már van a tényezők között páros, akkor biztosan páros lesz a szorzat

- a prímtényezős szorzat felírásából meg tudod állapítani az osztók számát, a kitevőkhöz hozzáadsz egyet és összeszorzod a kapott számokat.

`2^4*5^(1)` : `(4+1)*(1+1)` = `5*2` = 10

`3^9`: 9+1 = 10

ugyanannyi osztója van.
0