Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek!

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
Sziasztok!

Kérlek segítsetek nekem! Részletes levezetéssel szokott Kazah válaszolni és az nagyon sokat segít, úgyhogy megköszönném ha részletes lenne:)

1. Dietil-éter és pirrol elegyének bizonyos mennyisége, hűtés közben 6,40 g brómmal lép reakcióba. Ugyanilyen tömegű és összetételű elegy tökéletes elégetésekor keletkező víz és szén-dioxid együttes tömege 26,15 g. Számítsuk ki az elegy összetételét és a vizsgált minták tömegét!

2. 2-propén-1-ol, 1-propanol és propánsav elegyének 499,0 mg-ja 160,0 mg brómot addicionál, illetve 60,0 mg nátrium-hidroxiddal közömbösíthető. Adjuk meg az elegy összetételét tömeg- és anyagmennyiség-százalékban ! Számítsuk ki, mekkora térfgatú hidrogéngáz fejlődne nátriummal az elegy 499,0 mg-jából standard körülmények között!

3. Metán-etán-etilén elegy 1 ,00 mol mennyiségét-mely egyébként 500 cm3 1 mol/dm3 koncentráiójú szén-tetrakloridos brómoldatot képes elszínteleníteni-oxigénfeleslegben elégetünk. Az égésterméket a víz eltávolítása
után KOH-oldaton vezetjük át: ekkor az oldat tömege 79,2 g-mal nő. Számítsuk ki az elegy n/n%-os és m/m%-os összetételét!

4. Metanol-formaldehid-hangyasav keverék 230,0 mg-ja nátriummal 49,0 cm3 standardállapotú hidrogéngázt fejleszt, illetve ugyanennyi elegyet 0,1200g nátrium-hidroxid közömbösít. Számítsuk ki az elegy tömeg-és anyagmennyiség-százalékos összetételét!

Nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Dietil-éter: `C_2H_5-O-C_2H_5` M=74 `g/(mol)`

Pirrol: `C_4H_5N` M= 67 `g/(mol)`

Remélhetőleg csak a pirrol reagál a brómmal (4 mol-lal), szubsztitúciós reakcióban, tetrabróm-pirrol keletkezik.

`M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`

6,4 g bróm az `6.4/160` = 0,04 mol, ez reagál negyedannyi, vagyis 0,01 mol pirrollal, ami `0.01*67` = 0,67 g.

Égessük el a vegyületeket:

`C_4H_(10)O` + 2 `O_2` `to` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`C_4H_5N` + `O_2` `to` 4 `CO_2` + 2,5 `H_2O` (és még ki tudja milyen nitrogén-oxid)

A 0,01 mol pirrolból keletkezik `4*0.01` = 0,04 mol `CO_2`, ami `0.04*44` = 1,76 g

Keletkezik továbbá `2.5*0.01` = 0,25 mol víz, az pedig `0.025*18` = 0,45 g.

Ez eddig 1,76+0,45 = 2,21 g.

A maradék mennyiség a dietil-éter égetésekor keletkezik; ez 26,15-2,21 = 23,94 g

Ezen a mennyiségen osztozik a dietil-éter égetésekor keletkező `CO_2` és `H_2O`

x mol dietil-éter elégetésével keletkezik 4x mol `CO_2`, ami `4x*44` g, és 5x mol víz, ami `5x*18` g..

`4x*44+5x*18=23,94`

x = `21.73/(4*44+5*18)` = 0,09 mol, ami `0.09*74` = 6,66 g

Az elegyben tehát van 0,01 mol pirrol (0,67 g) és 0,09 mol dietil-éter (6,66 g).

Ebből már tudsz számolni akár mol%-ot, tömeg%-ot (a teljes mennyiség 0,67+6,66 = 7,33 g)

7,33 g elegyben van 0,67 g pirrol

100 g elegyben van `100/7.33*0.67` = 9,14 tömeg% pirrol (a többi dietiléter)

0,09+0,01 = 0,1 mol elegy

0,1 mol elegyben van 0,01 mol pirrol

100 mol elegyben van 10 mol% pirrol, 90 mol% dietiléter.

A buktató a reakció lehet, ugyanis nem addíciós, mert akkor csak 2 mol brómmal reagálna a pirrol (rajz lent).

2,

A brómaddíció a 2-propén-1-ol-lal megy csak; a közömbösítés pedig csak a propánsavval. reakciók lent.

M(2-propén-1-ol) = 58 `g/(mol)`

M(1-propanol) = 60 `g/(mol)`

M(propánsav) = 74 `g/(mol)`

`M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`

160 mg bróm az 1 mmol, ez reagál 1 mmol 2-propén-1-ol-lal, annak a tömege 58 mg.

60 mg NaOH az `60/40` = 1,5 mmol, ez reagál 1,5 mmol propionsavval, ami `1.5*74` = 111 mg

Az elegy többi része a propanol, ami `499-(111+58)` = 330 mg, ez pedig `330/60` = 5,5 mmol.

tömeg%-os összetétel:

499 mg elegyben van: 58 mg 2-propén-1-ol, 111 mg propionsav, 330 mg propanol

100 mg elegyben van: `100/499*58` = 11,62 tömeg% 2-propén-1-ol

`100/499*111` = 22,24 tömeg% propionsav

100-(11.62+22.24) = 66,14 tömeg% propanol

mol%:

1 mmol 2-propén-1-ol ; 1,5 mmol propionsav ; 5,5 mmol propanol = 8 mmol elegy

8 mmol elegyben van a fenti.

100 mmol elegyben van `100/8*1` = 12,5 mol% 2-propén-1-ol

`100/8*1.5` = 18,75 mol% propionsav

`100/8*5.5` = 68,75 mol% propanol

Nátriummal reagál mindegyik, mind 1-1 molarányban; feljődik feleannyi mol hidrogéngáz.

Ha 8 mmol az elegy, akkor keletkezik 4 mmol hidrogéngáz, az standard körülmények között `8*24.5` = 196 `cm^3` hidrogéngáz fejlődik.


3, egyenlet az ábrán

M(metán)=16 `g/(mol)`

M(etán)= 30 `g/(mol)`

M(etilén) = 28 `g/(mol)`

A brómoldatot az alkén (etilén) színteleníti el.

500 `cm^3` oldatban van 0,5 mol bróm, ez reagál 0,5 mol etilénnel

A többi (1-0,5=0,5 mol) lesz a két alkán mennyisége.

x mol metánból keletkezik x mol `CO_2`

0,5-x mol etánból keletkezik 2(0,5-x) mol `CO_2`

0,5 mol etilénből keletkezik `2*0.5=1` mol `CO_2`

A KOH a `CO_2`-ot nyeli el

Van tehát nekünk `x+2(0.5-x)+1` = 2-x mol `CO_2` , ami `79.2/44` = 1,8 mol

2-x = 1,8

x = 0,2 mol metán és 0,5-0,2 = 0,3 mol etán volt a gázelegyben.

Mol%-os összetétel:

1 mol elegyben van 0,5 mol etilén, 0,2 mol metán és 0,3 mol etán

100 molra: 50 mol% etilén, 20 mol% metán és 30 mol etán

tömeg%-os összetétel:

`0.5*28` = 14 g etilén

`0.2*16` = 3,2 g metán

`0.3*30` = 9 g etán

Ez összesen: 14+9+3,2 = 26,2 elegy

26,2 g elegyben vannak a fenti mennyiségek

100 g elgyben:

`100/26.2*14` = 53,44 tömeg% etilén

`100/26.2*3.2` = 12,21 tömeg% metán és

`100/26.2*9` = 34,35 tömeg% etán.


4,

Nátriummal a formaldehid nem reagál, a másik kettő igen. NaOH-dal csak a hangyasav reagál.

Egyenletek a rajzon.

M(metanol) = 32 `g/(mol)`

M(formaldehid) = 30 `g/(mol)`

M(hangyasav) = 46 `g/(mol)`

M(NaOH) = 40 `g/(mol)`

0,12 g NaOH az `0.12/40` = 3 mmol ; ez reagál 3 mmol hangyasavval, ami `3*46` = 138 mg.

49 `cm^3` standardállapotú hidrogéngáz az `49/24.5` = 2 mmol, ez keletkezik kétszerannyi, vagyis 4 mmol anyagokból. Ebből 3 mmol a hangyasav, a maradék 1 mmol a metanol, ami `1*32` = 32 mg.

A maradék anyag 230-(138+32) = 60 mg, ami pedig `60/30` = 2 mmol formaldehid.

Mol%-os összetétel:

3 mmol hangyasav + 1 mmol metanol + 2 mmol formaldehid = 6 mmol elegy

100 mmol elegyben van:

`100/6*3` = 50 mol% hangyasav

`100/6*1` = `16.dot(6)` mol% metanol és

`100/6*2` = `33.dot(3)` mol% formaldehid.

tömeg%

230 mg elegyben van: 138 mg hangyasav, 32 mg metanol és 60 mg formaldehid.

100 mg elegyben:

`100/230*138` = 60 tömeg% hangyasav

`100/230*32` = 13,91 tömeg% metanol és

`100/230*60` = 26,09 tömeg% formaldehid.
0