Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a régi érettségi feladatban?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
387
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a) Ha a számjegyek egy számtani sorozat egymást követő tagjai, akkor a szám 123 lehet, mert 1+2+3=6 és 123/6=53.5

b) A növekvő számtani sorozat tagjai 123, 124, 125, ..., 198, 199. Tehát ezek a háromjegyű számok, amelyeknek számjegyei a felírás sorrendjében növekvő számtani sorozat tagjai.

c) A 200-nál nagyobb háromjegyű számok közül 179 szám osztható 9-cel, mert 9*20 = 180. Tehát a valószínűsége, hogy véletlenszerűen kiválasztva a szám osztható 9-cel, 179/199=0.8994.
0

18, a,

Írjuk fel a számtani sorozatokra vonatkozó összefüggéseket.

Az első számjegy legyen x, a második x+d, a harmadik x+2d.

Nézzük a második pontot.

A szám értéke: `100*x+10*(x+d)+x+2d` = 111x+12d

A számjegyek összege: x+(x+d)+(x+2d) = 3x+3d

És van mégegy összefüggésünk:

`(111x+12d)/(3x+3d)=53.5`

111x+12d=160,5x+160,5d

49,5x = -148,5d

x = -3d

Nézzük a harmadik pontot:

A szám értékét már megállapítottuk: 111x+12d

A számjegyek felcserélésével képzett szám: 100(x+2d)+10(x+d)+x = 111x+210d

Felírjuk az összefüggést:

111x+12d-(111x+210d)=594

-198d=594

d = `594/(-198)` = -3

A második meghatározás alapján:

x = `-3*(-3)` = 9

A keresett szám számjegyei:

x = 9

x+d = 9+(-3) = 6

x+2d = 9+2*(-3) = 3

A keresett szám: `ul("963")`.

b,

d = 1 esetén lehet: 234, 345, 456, 567, 678, 789

d = 2 esetén: 246, 357, 468, 579

d = 3 esetén: 258, 369

d = 4 esetén már nincs megoldás, készen vagyunk.

c,

Van tehát 6+4+2 = 12 számunk, ez az összes lehetőség.

A kedvező lehetőségek azok a számok, amik oszthatók kilenccel, ezek a következők:

234, 567, 468, 369 `to` 4 eset.

A valószínűség:

P = `("kedvező esetek")/("összes eset")` = `4/12` = `ul(1/3)` (`33.dot(3)` %)
1