Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

y=mx+b alakra hozzuk:

4x+3y=-11

y = `-4/3*x-11/3`

Az egyenes tengelymetszete `-11/3`, meredeksége `-4/3`, tehát csökkenő a függvény és 4-et lefelé haladva 3-mal nő. Ábra.

Pont ellenőrzése: Az adott pontot behelyettesíted az egyenes egyenletébe. Ha egyenlőséget kapsz, akkor a pont rajta van az egyenesen:

P(100;-136) 4x+3y=-11

`4*100+3*(-136)=-11`

`400-408=-11`

`-8 ne -11`, tehát a pont nincs rajta az egyenesen.

Q pont második koordinátája 107, y helyére beírod a 107-et és megoldod, mint egyenletet.

`4*x+3*107=-11`

`4x+321=-11`

`4x=-332`

`x=-332/4` = 83

A Q pont abszcisszája 83.

b,

A kör középpontja az átmérő felezési pontja.

`x_O=(x_A+x_B)/2` = `(-5+1)/2` = -2

`y_O=(y_A+y_B)/2` = `(3+(-5))/2` = -1

O(-2;-1)

A kör sugara az OA (vagy OB) távolság.

`r^2=(x_A-x_O)^2+(y_A-y_O)^2` = `(-5-(-2))^2+(-1-3)^2` = 25

A kör egyenlete tehát:

`(x+2)^2+(y+1)^2=25`

Az S pont koordinátáit a kör egyenletébe behelyettesítve, ha azonosságot kapunk, akkor az S pont a körön van, ha ellentmondást, akkor nincs a körön.

`(1+2)^2+(3+1)^2=25`

`3^2+4^2=25`

25=25

Az S pont tehát a körön van.

c,

A háromszög súlypontjának koordinátái:

`x_S=(x_A+x_B+x_C)/3` `to` `x_C=3*x_S-(x_A+x_B)` = `3*1-(-5+1)` = 7

`y_S=(y_A+y_B+y_C)/3` `to` `y_C=3*y_S-(y_A+y_B)` = `3*3-(3+(-5))` = 11

C(7;11)

Ábra
1