Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a függvény értelmezős feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor értelmezzük a kérdést:

Adott egy függvény. A hozzárendelés pedig úgy van megadva, hogy:

Az értelmezési tartomány (x értéke) a negatív valós számok halmaza és a nulla;

az értékkészlet (f(x) értéke) pedig a valós számok halmaza.

Utána meg van adva maga a függvény (`root()(-x)`).

A kérdés: milyen x esetén lesz az f(x) értéke 4?

Ez úgy történik, hogy felírjuk, mint egyenletet:

`root()(-x)=4`

és megoldjuk.

négyzetreemelünk.

`-x=4^2=16`

szorzunk mínusz eggyel

`x=-16`

Megnézzük, hogy az elején megadott értelmezési tartományba (`RR^(-) cup {0}`) beleesik-e a kapott érték. Beleesik, tehát ez lesz a megoldásunk.

Lentre, ahol az `x=` van írva, odaírjuk mellé, hogy: -16.

Leellenőrizzük (behelyettesítjük a kapott értéket).

`root()(-(-16))` = 4

`root()(16)=4`

4=4

Az egyenlőség igaz, tehát a megoldás jó.

És máris szereztünk két pontot.
1