Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
690
Valaki segítene ebben a feladatban? Előre is köszönöm.
Mekkora tömegű nitrogénre és mekkora térfogatú 81,6 g/m3 sűrűségű hidrogéngázra van szükség 85 kg ammónia előállításához?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, térfogat, tömeg, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
3H2+N2 --> 2NH3

Az ammónia moláris tömege 17 g/mol, vagyis 85 kg ammónia 85000/17=5000 molnak felel meg.

A reakcióegyenletből leolvasható, hogy ehhez másfélszer annyi, azaz 7500 mol hidrogéngázra és feleannyi, azaz 2500 mol nitrogéngázra van szükség.

A N2 gáz moláris tömege 28 g/mol, tehát 2500*28=70000g, azaz 70 kg nitrogénre van szükség.

A H2 gáz moláris tömege 2 g/mol, tehát 7500*2=15000g, azaz 15 kg higrogénre van szükség. Ennek térfogata `V=m/rho=15000/81.6~~183.82m^3`.
0

Köszönöm szépen!
0