Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
544
Egy 0,5kg tömegű, fajhőjű edényben 3,8ℓ 25°C-os vizet melegítünk, majd forralunk egy 1kW-os főzőlapon. A melegítés megkezdése után fél órával azt tapasztaljuk, hogy az edényben levő víz mennyisége 0,16ℓ-rel csökkent. Mekkora a melegítés hatásfoka? A további szükséges adatokat keresse ki a táblázatból!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az edényben levő víz hőmérsékletét 25 °C-ról 100 °C-ra melegítjük, és 0,16 liter víz elpárolog. Az edényben lévő víz hőmérsékletét 100 °C-ra melegítjük, és 0,16 liter víz elpárolog. Az edényben lévő víz hőmérsékletét 25 °C-ról 100 °C-ra melegítjük, és 0,16 liter víz elpárolog.

A melegítés hatásfoka a bevitt energia és a kibocsátott hőmérséklet aránya, tehát:

η = hőkibocsátás / bevitt energia

A hőkibocsátás: Q = mcΔT, ahol Q a hőmennyiség, m a tömeg, c a hőtágulási együttható és ΔT a hőmérséklet változás.

A víz hőtágulási együtthatója c = 4,18 J/g°C és a hőmérséklet változás ΔT = 75°C, tehát a hőkibocsátás Q = (3,8 L * 1000g/L) * 4,18 J/g°C * 75°C = 1,2*10^6 J

A bevitt energia pedig P = 1 kW * 0,5 óra = 0,5 * 3600 J = 1800 J

Tehát a melegítés hatásfoka: η = Q / P = 1,2*10^6 J / 1800 J = 667

Azt jelenti, hogy a melegítés hatásfoka 666,7%.
-1