Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
408
Egy 2,3kg tömegű, 20cm átmérőjű csigát súrlódásmentes tengelyen keresztül a mennyezetre rögzítünk. A csigán átvetett kötél egyik végén egy 5,5kg tömegű, a másik végén egy 4,7kg tömegű test lóg. Határozza meg a testek gyorsulását és a felfüggesztést terhelő erő nagyságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A testek gyorsulását a Newton II. törvénye szerint lehet meghatározni:
F = m1a + m2a = (m1 + m2)*a

Ahol F az erő, m1 és m2 a testek tömege, és a az gyorsulás.

Tehát a gyorsulás:
a = F / (m1 + m2) = (5.5 + 4.7) kg / 2.3 kg = 3.48 m/s^2

A felfüggesztést terhelő erő nagyságát pedig a fenti képletből kiszámíthatjuk:
F = (m1 + m2) * a = 2.3 kg * 3.48 m/s^2 = 7.98 N
0