Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
790
Egy ember dinnyéket árult a piacon. tíz óráig eladta a dinnyék felét és még egy dinnyét. tíztől délig a maradék felét és még egy dinnyét. így a maradék hat dinnyével ment haza. hány dinnyéje volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kezdetben `d` dinnyéje volt.

Először eladta a felét és még egyet, azaz `d/2+1` darabot, így maradt neki `d-(d/2+1)=d/2-1`.

Aztán eladta ennek is a felét és még egyet, azaz `(d/2-1)/2+1=d/4+1/2` darabot.

A két eladás után 6 dinnyéje maradt:
`d-(d/2+1)-(d/4+1/2)=6`

`d/4-3/2=6`

`d/4=15/2`

`d=30`

Tehát eredetileg 30 dinnyéje volt. Tíz óráig eladott 16-ot, tíztől délig pedig 8-at, és valóban 6 maradt.
0