Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika felvételi előtt

Főoldal » Általános iskola » Matematika
380
10 -es feladatban kérném a segítségeteket.Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A végéről indulj.

a,

A hiányzó összegnek a `1-3/4` = `1/4` része volt 14000 Ft, akkor a `3/4` része ennek a háromszorosa, vagyis `14000*3` = `ul("42000 Ft")`-ot kellett pótolnia a zsebpénzéből. A hiányzó összeg tehát `14000+42000` = 56000 Ft

b,

A fennmaradó összeg `1-3/5` = `2/5` része volt a fenti összeg (56000 Ft), akkor a `3/5` része az `56000/(2/5)*3/5` = `56000*3/2` = `ul("84000 Ft")`-ot nyert a pályázaton. Ez a rész összesen `84000+56000` = 140 000 Ft.

c,

A fenti összeg (140 000 Ft) volt a maradék `1-1/8=7/8` része. Akkor az `1/8` része ennek a hetede, vagyis `140000/7` = `ul("20000 Ft")`-ért adta el a régi telefonját. Eddig volt összesen `140000+20000` = 160 000 Ft.

d,

Ha megkereste a 36 %-át, akkor a fenti összeg volt a 100-36 = 64 %-a.

Ha 64 % megfelel 160000 Ft-nak, akkor

100 % megfelel `100/64*160000` = `ul("250000 Ft")`-ba került a telefon.

e,

36 % = `36/100` = `ul(9/25)` részét kereste meg.
0