Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Valaki tudna segíteni? Fontos lenne, hogyha valaki elmagyarázná mi alapján oldotta meg, köszönöm!
A feladat hogy teljes négyzetté alakítsuk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két azonosságot kell ehhez látni: ` (a+b)^2=a^2+2ab+b^2 | (a-b)^2=a^2-2ab+b^2 `. Ezeket kell most visszafelé alkalmazni. A leírt másodfokú kifejezések azért nem teljes négyzetek, mert valamilyen számban eltérnek attól. Erre úgy lehet rájönni, hogy megnézzük, a középső szám minek a kétszerese lehet.

a) ` x^2-6x+10 = x^2-6x+9+1 = x^2-2*3x+3^2+1 = (x-3)^2+1 `

b) ` x^2+12x+39 = x^2+12x+36+3 = (x+6)^2+3 `

Az utolsó egy kicsit trükkösebb, mert a középső szám nem páros. ` 7/2 = 3.5, 3.5^2= 12.25 = 49/4 `. Így:

c) ` x^2-7x+12.25+0.75 = (x-3.5)^2+0.75 ` vagy ha törtekkel akarjuk írni, akkor

` x^2-7x+52/4 = x^2-7x+49/4+3/4 = (x-7/2)^2+3/4 `
Módosítva: 3 éve
0