Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1:1 térfogatarányban összekevert metán-vízgőz egyenletet 1200 C-ra hevítve CH4+H2O<->CO+3H2O Mi a keletkező gázelegy v/v%-os összetétele és hány mol molekulát tartalmaz 1 dm3 egyensúlyi elegy?

Főoldal » Középiskola » Kémia
531
+ CH4, H2O átalakulásának mértéke?
A folyamat egyensúlyi állandója K = 0,255
Az egyenlet szerint az egyensúlyig 1,5 szeres anyagmennyiség-növekedést tapasztalunk.

Le tudná nekem vezetni valaki ezt a feladatot?

Sajnos a tankönyv és az interneten más oldalakon talált megoldásokat nem értem.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyensúlyirendszerek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Lerajzolod a szokásos táblázatot.

Kiindulunk x mol metánból, ugyanennyi vízből.

Átalakul 'a' mol. A hidrogénből '3a' mol keletkezik.

Az egyensúlyi elegyben van:

x-a mol metán, x-a mol vízgőz, a mol CO és 3a mol hidrogén, ez összesen:

`(x-a)+(x-a)+a+3a` = `2x+2a`

A kiindulási anyagmennyiséghez képest (ami 2x mol) másfélszerese.

`(2x+2a)/(2x)=1.5`

2x+2a=3x

a = `x/2` (ezt már kékkel behelyettesítettem a táblázatba).

Az átalakulás mértéke tehát `a/x` = `1/2` (50 %)

A térfogat%-os összetétel:

Az összmólok száma:

`0.5x+0.5x+0.5x+1.5x=3x`

`CH_4`, `H_2O`, `CO` : `(0.5x)/(3x)` = `1/6`, tehát `16.dot(6)` %

`H_2`: `(1.5x)/(3x)` = `1/2` , vagyis 50 %.

Felírhatjuk az egyensúlyi állandót:

`K=([CO]*[H_2]^3)/([CH_4]*[H_2O])`

`0.255 =(0.5x*(1.5x)^3)/(0.5x*0.5x)`

`0.255=6,75x^2`

`x=root()(0.255/6.75)` = 0,194 `(mol)/(dm^3)`

Ennyi metánból és vízgőzből indultunk ki.

Az összmólok száma `dm^3`-enként:

`3x=3*0.194` = 0,583 mol.
1