Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatmegoldás: Váltakozó-áramkörök

Főoldal » Középiskola » Fizika
555
Sziasztok.
Meg kellene oldani egy feladatot, nem nagyon tudom, hogy hogyan kezdjek neki. Csak adatokat tudok mondani, szöveg nincs hozzá.

L = 0,5H
f = 50Hz
fázisszög = 60⁰

R = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fázisszög, egyenáram
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szerintem az a kérdés, hogy milyen R ellenállást kell a tekerccsel sorosan/párhuzamosan kapcsolni ahhoz, hogy az eredő impedancia szöge 60° legyen. Én most itt a soros kapcsolást oldom meg.

A soros RL tag komplex impedanciája `Z=R+j omega L`. Az impedancia szöge `arctan((omega L)/R)`, erről tudjuk, hogy 60°. Vagyis `tan60°=(omega L)/R`, innen kifejezve az ellenállást:
`R=(omega L)/(tan60°)=(2 pi *50*0.5)/sqrt(3)~~90.7 Omega`

Ha komplex számokat még nem tanultál, akkor olyan vektorábrákat bizonyára láttál, amiken az impedancia tisztán rezisztív része (most R) volt az egyik vektor, a rá merőleges másik vektor pedig a tisztán reaktáns rész (most `omega L`). Az eredő impedancia ekkor a két vektor összege (a téglalap átlója), nagyságát tehát a Pitagorasz-tétellel számíthatod ki, szögét pedig ugyanúgy arkusztangenssel.
0